במעבדות רבות בעולם, וגם פה בישראל, החל ממעבדות בחברות פארמה דרך מעבדות לבטיחות מזון ומי שתייה ועד למעבדות בחברות מוליכים למחצה מסתמכים על שיטת זיהוי שאריות באמצעות אנליזת יסודות -trace elemental analyses. רגישות המכשור המשמש לאנליזות אלו היא כה גבוהה עד כי כל זיהום שקיים בריאגנטים איתם עובדים עשוי להפריע לדיוק ולהדירות התוצאות.המים משמשים במספר שלבים בתהליך ביצוע האנליזה (הכנת דוגמאות, שטיפה, מיהולים...) ומסיבה זו נחשבים לריאגנט מרכזי בתהליך האנליזה וכל זיהום בהם גם ברמות ppb יכול להפריע לתוצאה.
למרות שהפוסט עוסק בסוג המים המתאים לשימוש בICP-MS, ומכיוון שהחומצה הניטרית HNO3 המשמשת לייצוב הדוגמאות מופיעה באיור זה, אתייחס בנגיעה גם לכך כיוון שגם חומר זה עשוי להוות מקור לזיהום הדוגמה; מאחר שהחומצה הניטרית מאפשרת לשמור על הדוגמאות לאורך זמן ולהגדיל את הדירות האנליזות, חשוב לבחור בדרגת שימוש מתאימה על מנת להמנע מזיהום.
טיפ נוסף: יש לשים לב לבחירת הבקבוקים המשמשים להכנת הדוגמאות, שכן בקבוקים שאינם איכותיים מספיק, עלולים לשחרר יונים למים או לתמיסת החומצה.
• מים נקיים משאריות של יסודות שונים ברור כי כל שארית של מתכות במים יכולה להפריע לבדיקה. התנגדות18.2 MΩ/cm הינה דרישה מינימלית. במערכת Milli-Q® IQ Element חילוף יונים נוסף, ופילטר סופי עם יכולות ספיחת מתכות יקטינו עוד יותר את שאריות היונים, העלולים להשאר במים, גם אחרי הטיפול בMilliQ. כמו כן, הוקדשה תשומת לב קפדנית לחומרים מהם עשויים הצינורות ושאר חלקי המערכת על מנת להקטין את כמות שאריות יוני המתכת.
• חלקיקים חלקיקים עשויים לגרום לקלקול ה nebulizer-בICP-MS, וכן לקשור מתכות מסוימות.לכן בנקודת מוצא המים במערכת ישנו פילטר 0.1 µm אשר מונע מכל חלקיק לצאת אל מי התוצר.
• שאריות חומרים אורגניםכמו החלקיקים, גם חומרים אורגנים יכולים להדבק לדפנות ה nebulizer-ולהעלות את תדירות הניקיון הנדרש. בנוסף, מתכות כבדות מסוימות עלולות ליצור קומפקסים עם חומרים אורגנים, ובכך "לברוח" ממחליפי היונים. על מנת להבטיח רמת חומר אורגני נמוכה, קיים במערכות הMilliQ שילוב של אוסמוזה הפוכה עם UV באורך גל נמוך (פוטואקסודציה). הקומפלקסים של החומר האורגני מתפרקים, המערכת מנקה את המים משאריות המתכות שהשתחררו מהקומפלקס. רמת החומר האורגני נמדדת ומתועדת במכשירי ה- Milli-Q.
• בקטריהחשוב לשמור על רמת בקטריה נמוכה ככל האפשר וזו כיוון שהבקטריות אף משחררות יונים למים, וגם מתנהגות כחלקיקים. שילוב טכנולוגיות במערכות הMilliQ החל משלב האוסמוזה ההפוכה ועד לפילטר הסופי מבטיחות מים נקיים מבקטריה.
לכל אחד ממכשירי ה- Milli-Q מסדרת IQ70XX ניתן לחבר עד ארבע נקודות שימוש QPOD או EPOD.חיבור Milli-Q Element מהווה אחת מתוך ארבע נקודות שימוש אפשריות.
לסיכום, ההמלצה שלי היא כמו תמיד, להתאים את סוג המים לשימוש ולרגישות המכשור האנליטי במעבדה, בהתחשב בדיוק התוצאות אליו אתם שואפים להגיע.בכל שאלה והתייעצות בדבר התאמה במעבדה שלכםאשמח שתפנו אלי
תכלת קובצ'י רבינוביץ,מנהלת תחום מערכות מים למעבדות במרקורי052-3632489[email protected]מחברת המאמר תכלת קובצ'י רבינוביץ בוגרת תואר ראשון B.Sc. ושני M.Cs בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון.• במסגרת עבודת המחקר לתואר השני, הכירה ועבדה במגוון של טכנולוגיות מתחומי הכימיה והביולוגיה. מתחומי הכימיה, בעיקר סינתזת פפטידים solid phase peptide synthesis, HPLC אנליטי וסמי פרפרטיבי, כולל LCMS; מתחומי הביולוגיה עבודה עם חיידקים, MIC ובדיקת פיתוח עמידות לחומרים אנטי מיקרוביאלים, ומעט עבודה עם תרביות תאים.• תכלת עובדת במרקורי מ 2009 ומכירה היטב את צרכי הלקוחות בתחומים השונים, על פי אופי העבודה במעבדות השונות החל ממעבדות פארמה ועד למעבדות אקדמיה. בשנים 2009-2012 כמנהלת מכירות לתחומי הכימיה, בהמשך מ 2012 עד 2015 כמנהלת מכירות למוצרי מדעי החיים והחל מ - 2015 כ - Product specialist לתחום מערכות המים.• במהלך השנים כמנהלת מכירות השתלמה תכלת במגוון נושאים מקצועיים בתוך מרקורי, וכן מ - 2016 ועד היום משתלמת תכלת בקורסים מקצועיים המועברים במטה Merck Millipore בצרפת, בתחום המים למעבדות.בהשתלמויות אלו משתתפים מנהלי מוצרים מתחום המים למעבדות מכל העולם, תכלת אחראית להבאת הידע העדכני והרלוונטי ביותר ללקוחות בארץ