בפוסט זה בחרנו להתמקד בתחום תאי גזע והשימושים החדשניים בהם ונציג לכם חידושים בתחום מחקר זה שעשויים להפוך את עבודת המחקר שלך לקלה ואפקטיבית יותר.
מה הם תאי גזע?5-6 ימים לאחר הפריית הביצית, בשלב הבלסטוציסט, נוצרות שלוש רקמות עובריות שמהן יווצרו משפחות תאי הגזע. מתאי גזע אלה יוצרו בהמשך ההתפתחות תאים ממוינים כמו תאי כבד, לב, מוח וכו'. תאי גזע עובריים אנושיים (human embryonic stem cells (hESC, מבודדים בשלב זה מהבלסטוציסט. המיוחד בתאי גזע עובריים הוא שיש להם יכולת בלתי מוגבלת להתחלק ולהתרבות לאורך זמן וכן להתמיין לכל סוגי התאים בגוף.בשל תכונות אלו, לתאי גזע עוברים יש פוטנציאל מחקרי וקליני גדול והם פורצי דרך ברפואה של ימינו. התפתחות דרמטית בתחום תאי הגזע העובריים באדם, היא האפשרות להשרות את הפיכתם של סוגי תאים רבים לתאים פלוריפוטנטים בעלי מאפיינים דומים לתאי גזע עובריים hESCהנקראים induced pluripotent stem cells (iPS).תוכלו לראות בדיאגרמה כי מהאדם שנוצר לאחר התמיינות תאי הגזע לאיברים סופיים, ניתן לקחת פיברובלסטים ולהפוך אותך לתאים פלוריפוטנטיים.
מאפיינים של ESC שנכונים גם ל-iPS:
יתרונות ל- iPS:
חסרונות של iPS: תאים אלו עדיין אינם בטוחים לשימוש בבני אדם משתי סיבות עיקריות:
1. יצירת טרטומות – גידולים שפיריים: ל-iPS יש יכולת פרוליפרציה בלתי מוגבלת -כשמשתילים אותם הם לאו דווקא עוברים אינטגרציה עם הרקמה מסביב אלא הם ממשיכים להתחלק.
2. אחת השיטות היעילות נכון להיום לייצר iPS היא באמצעות הדבקה ויראלית. הבעיה לאחר מכן היא להחזיר לאדם תאים שהכילו וירוס.
מוצרים מעניינים שיוכלו להפוך את חייכם במחקר תאי הגזע לקלים יותר
PluriSTEM™ Human ES/iPS Medium
מדיום יחודי שמאפשר גדילת תאים פלוריפוטנטים ללא שכבת הזנה feeder layer וללא תוספת סרום. שימוש במדיום זה חוסך תחזוקה תכופה של התרבית, מכיון שיש להחליפו בתדירות נמוכה יותר ולקחת סוף שבוע חופשי (למשל ראשון, שלישי וחמישי). כמו כן, ניתן לבצע מעל 30 העברות של תאי human ES/iPS. בשימוש במדיום זה תוכלו לקבל recovery גבוה יותר של התאים לאחר הקפאות והפשרות.
למידע נוסף >>>
PluriSTEM™-XF Recombinant Vitronectin
ויטרונקטין רקומביננטי הומאני המהווה תחליף xeno-free ל- Matrigel של human ES/iPS בשימוש במדיום PluriSTEM™ Human ES/iPS.
PluriSTEM Dispase-II Solution
להרחפת תאים לרוב משתמשים בטריפסין, קולגנז ופרונאז, אך אנזימים אלו יכולים לפגוע בתאים, יכולים להיות לא יציבים במהלך ההדגרה ויכולים להוות מקור לזיהום התרבים במיקופלסמה. אנו מציעים תחליף שנקרא Dispase-II שהוא אנזים יעיל אך יחד עם זאת עדין לתאים ומשמש להרחפת תאים in vitro. ה- Dispase-II אינו פוגם בממברנת התאים ולכן מתאים גם ל- disaggregation ול- subcultivation.המוצר כויל לשימוש יחד עם מדיום PluriSTEM Human ES/iPS Medium (SCM130).
PluriSTEM Freeze Medium
מדיום ללא סרום המשמש להקפאת תאים human ES/iPS. מכיל מולקולות קטנות של מעכבים בהרכב חסוי, DMSO, ומגיע מוכן לשימוש.
אני מודה על העזרה בעריכת הפוסט לד"ר נטלי מולוצקי מתל השומר.נשמח לענות לשאלות,בברכה,מירב גרבי[email protected]
מחברת המאמר, מירב גרבי הינה בוגרת תואר ראשון בביולוגיה B.Sc. ותואר שני M.Sc. בביוכימיה מאוניברסיטת בר אילן.• למירב גרבי ניסיון של 3 שנים בעבודת מחקר במחלקה ל Cellular and Developmental Biology בביה"ס לרפואה New York, Mount Sinai School of Medicine • במסגרת עבודה זו חקרה את ההבדלים בין Fibroblast growth factors -FGFs לבין FGF homologous factors FHFs ע"י השריית מוטציה בחלבונים רקומביננטיים והכנה פרפרטיבית של החלבונים לאנליזה בקריסטלוגרפיה.• למירב מומחיות בשיטות: ביולוגיה מולקולרית, יצירת קונסטרקטים , RT-PCR, PCR טרנספקיות וטרנספורמציות, ביטוי חלבונים בחידקים, מיצוי חלבונים, טיהור חלבונים בקולונות אפיניות להפרין, ניקל וגלוטטיון, פתרון בעיות אגרגציה ופרסיפיטציה של חלבונים, אנליזת חלבונים בשיטת ווסטרן, צביעות קומסי וצביעות כסף של ג'לים, טרנספקציה לתרביות תאים, מבחני MTT לתרביות תאים ועוד.• מ - 2006- מנהלת את תחום מדעי החיים בחברת מרקורי לאחר שבמשך כעשור ניהלה גם את תחום הכרומטוגרפיה • מירב גרבי השתתפה בקורסים והשתלמויות בתחומים: כרומטוגרפיה, מיקרוסקופיה ומדעי החיים בחברת Merck .