משבר הניטרוזאמינים החל ביוני 2018 בדיווחים על ניטרוזאמין (NDMA) בולסרטאן. חומרים בקבוצת ניטרוזואמינים, הם תרכובות אשר עלולות לגרום לסרטן ובעיקר לסרטן הכבד. לאור סכנה זו, על פי ניתוח של סוכנות רוייטרס בשנת 2018, יותר מ-50 חברות תרופות בעולם משכו חזרה (recall) תרופות המכילות את החומר הפעיל ולסרטאן , עקב אי-ניקיון. במרוצת הימים הנושא התרחב לחומרים פעילים אחרים אשר עלולים להכיל נגזרות ניטורזאמין נוספות.
מסיבות אלו הוציאה הרשות האירופית המרכזית לתרופות EMA, בתאריך 19 בספטמבר 2019, מסמך הנחיות לבעלי הרישום באירופה אשר להם תכשירים המכילים חומרי גלם פעילים שמקורם בסינתזה כימית,מטרת המסמך הינה לבצע ניהול סיכונים בדבר חומרים אלה בשיתוף יצרני חומרי הגלם הפעילים ויצרני התכשירים המוגמרים.
1. EMA/189634/2019 : Information on nitrosamines for marketing authorization holders request to evaluate the risk of the presence of nitrosamine impurities in human medicinal products containing chemically synthesized active pharmaceutical ingredients.2. EMA/CHMP/428592/2019 Rev. 1: Questions and answers on "Information on "nitrosamines for marketing authorization holders
להלן ההנחיות שהוצאו אל הפועל בישראל על ידי משרד הבריאות:א. בעלי הרישום בישראל לאחר בחינת המסמכים המצורפים, מתבקשים לגבש תוכנית ניהול סיכונים על פי העקרונות שמוגדרים במסמך זה ולהיערך ליישום הדרגתי לתכשיריהם.
ב. אם מסקנות ניהול הסיכונים מצביעות שאכן קיים חשש לזיהום בניטרוזאמינים יש לבצע פעולות מתקנות ומונעות שנגזרות מניהול הסיכונים שבוצע, במטרה להקטין את הסיכון כמה שניתן.
ג. באם נמצאו ניטרוזאמינים בבדיקות מעבדה, יש לדווח על כך מיד לקבוצת פגם במכון לביקורת ותקנים של חומרי רפואה, ללא קשר לכמות שנמצאה.
ד. ניטרוזאמינים לא צפויים להיווצר במהלך הסינתזה של מרבית חומרי הגלם הפעילים שאינם מכילים את הטבעת הטטרזולית שנמצאת ב - sartans עם זאת, ידוע שאי ניקיונות אלו יכולים להיווצר במהלך הייצור בתנאים מסוימים ובשימוש בממיסים, בראגנטים ובחומרי גלם אחרים. נמצא שניטרוזאמינים נוכחים בחומרי גלם פעילים כתוצאה מזיהום הדדי של חומרי גלם מזוהמים, ממסים, ריאגנטים וקטליזטורים משוחזרים וממוחזרים בתהליך הייצור של חומרי גלם פעילים אחרים באותו מפעל או אצל קבלן משנה שמבצע את פעולות המחזור.
כיצד תומכת חברת Merck בלקוחותינו בהערכת סיכונים לגבי ניטרוזואמינים? Merck היא ספקית למגוון של מעל 400 אקציפיאנטים (חומרי ליווי) וחומרים פעילים.Merck, במטרה לתמוך בהתחייבות כלפי הלקוחות בנושא דלעיל, מצוייה בתהליך ניהול סיכונים על פי עקרונות Quality Risk Management ICH Q9 עבור חומרים פרמצבטיים רלוונטיים בהתאם להודעת EMA הנ"ל והנוגעים לכך במסמך שאלות ותשובות (EMA / CHMP / 428592/2019 Rev. 1).
בהתחשב בציר הזמן המצומצם וסל המוצרים המקיף של Merck, היא נאלצת לתעדף את הערכות הסיכון לחומרים פעילים (APIs) וחומרי ליווי (excipients) המכילים חנקן. החברה מתכוונת וכבר פועלת לספק הצהרות ניטרוזאמין-ספציפיות למוצר לפני המועד שנקבע על ידי הרשות האירופית המרכזית לתרופות (31 במרץ 2021).
עבור חומרי ליווי ללא חנקן, Merck מעריכה כי מוצרים אלה מהווים סיכון נמוך יותר בהיותם מקור פוטנציאלי לניטרוזאמינים. הסיכוי להיווצרות ניטרוזאמין במוצר או בחומרים הקשורים אליו נמוך מאחר שלא נמצא מבנה חנקני. יש אף סיכוי נמוך עוד יותר להופעת ניטרוזאמינים, כאשר נעשה שימוש בחומרי מוצא או חומרי ביניים אשר אינם מכילים חנקן, על אף שהם כביכול בעלי פוטנציאל זיהום.על כל פנים, הערכות סיכונים ספציפיות למוצרים יבוצעו צעד אחר צעד לקביעת הסיכון לנוכחות אפשרית של ניטרוזאמינים בצורה מקיפה. בשל כך הצהרות ניטרוזמין יהיו זמינות גם עבור כל המרכיבים ללא חנקן.הצוות המקצועי של מרקורי ישמח לעזור ולתרום את חלקו במאמצכם אל מול אתגרי הרגולציה.בברכהניסים סלג'אן054-7001777[email protected]