זה בדיוק המקום למצוא את כל התשובות ...
GMP annex 1 של האיחוד האירופאי אשר מסדיר את הייצור, הניטור ושחרור של חומרים פרמצבטיים סטריליים, עובר מספר שינויים מהותיים. שינויים אלו ישפיעו לא רק על ייצור בתוך האיחוד האירופאי אלה גם על ייצור במדינות אחרות שמייצאות לאיחוד האירופאי. עדכון זה במהותו ליצור בהירות בנושא ולאפשר הכנסת טכנולוגיות ותהליכים חדשניים.
הכותרת החדשה של הנספח "ייצור של חומרים סטריליים" (ולא חומרים רפואיים באופן ספציפי כמו בגרסה הקודמת) מרמז על הרחבת מגוון המוצרים שהנספח מתייחס אליהם. זה מובא כבר בהתחלה של הנספח "הייצור של חומרים סטריליים מכסה מגוון רב של סוגי מוצרים סטריליים (חומרים פעילים, חומרי לוואי סטריליים, חומרי אריזה ראשיים וחומרים בצורתם המוגמרת), גדלי אריזות (אריזה יחידה ומספר אריזות), תהליכים (ממערכות אוטומטיות לחלוטין ועד לתהליכים ידניים) וטכנולוגיות (לדוגמא: ביוטכנולוגיה, יצור קלאסי של מולקולות קטנות ומערכות סגורות)."
גם למערכת ניהול סיכונים (QRM) יהיה משקל משמעותי, חברות המייצרות חומרים סטריליים יהיו חייבות להכין תוכנית ניטור סביבתי שתכסה את שרשרת הייצור כולה, החל מתכנון אתר הייצור עד לציוד ותהליכי הייצור.
מניעה של זיהום שמקורו בציוד
הנספח שם דגש מוגבר על מניעה של הפצת זיהום שמקורו בציוד, השקת פילטר HEPA למכשיר ה MAS-100 NT נותן מענה לאפשרות של שחרור חלקיקים שנכלאו במכשיר כאשר מעבירים אותו מסביבת ייצור "מזוהמת" לסביבת ייצור נקייה יותר, בבדיקות שנעשו לפילטר הודגמה יכולת retention של כמעט 100% לחלקיקים גדולים מ 0.3 מיקרון, יכולת זאת נשמרת לאורך שנה של שימוש שגרתי במכשיר. במבחני עשן שנעשו למכשיר נצפתה הפרעה מינימלית לזרימת האוויר בחדר.
חשוב להדגיש כי משתמשים אשר אינם עוברים בין סיווג ניקיון חדרים שונה (class) ונשארים באותו סיווג, אינם חשופים לבעיה זאת מאחר והמכשיר עצמו עומד בתקנים המחמירים ביותר של פליטת חלקיקים.
דיגום רציף ועוד
הנספח מציין גם שדיגום ב Class A צריך להתבצע בצורה רציפה (דיגום אקטיבי ע"י דוגמי אוויר או פסיבי - צלחות אגר פתוחות), למשך כל זמן הייצור הקריטי, כולל בזמן של הרכבת ציוד אספטי ותהליך המילוי. הערכת הסיכונים יכולה להגדיל את תדירות הדיגום מה שבעצם יכול לדרוש נקיטת זהירות רבה יותר וזאת על מנת שפעולות הטיפול הידני התכופות יותר לא יובילו עצמן להגדלת הזיהומים. הדרישות החדשות בנספח לשלב שיטות ניטור מיקרוביאליות שונות (דיגום אוויר פסיבי, דיגום אוויר אקטיבי, בדיקת ניקיון כפפות ובדיקת משטחים) מדגישה נקודה זאת.
הצורך בפחות פעילות ידנית
כדי לתמוך בלקוחות במזעור הפעילויות הידניות שלהם, ב - Merck ערכנו מחקרים כדי לקבוע כיצד MAS-100 NT וצלחות ה ICR יכולים להיות משולבים על מנת לצמצם עוד יותר את הפעילויות הידניות.
מבדיקה שנערכה לצלחות ה-ICR הצליחו להדגים שדיגום אוויר ממושך של עד 4000 ליטר לא השפיע על יכולת גידול חיידקים (GPT) ובכך על איכות התוצאות, כתוצאה מכך ניתנת אפשרות לזמן ממושך יותר של דיגום לפני הצורך להחליף צלחת במכשיר.
דרך נוספת להורדת תדירות הפעילויות הידניות במכשירי ה MAS-100 NT (החלפת צלחות) הינה שימוש ביכולת של דוגמי האוויר לבצע דגימת אוויר לסירוגים במרווחי זמן, לפיה נדגם האוויר במרווחים על פני פרק זמן קבוע מראש על צלחת אחת. המחקר הנ"ל הראה כי שימוש בתכונת הדיגום במרווחים בהשוואה לדגימה קונבנציונלית הוביל לספירות מושבות דומה, מה שמרמז ששיטת הדיגום במרווחים עשויה להיות עדיפה עבור תהליכי ייצור לאורך זמן ממושך.
בבלוג ההמשך המוקדש אף הוא לנספח החדש אסקור כיצד מכשיר ה MAS-100 NT נותן מענה לדרישת ה data integrity .
אשמח לייעץ ולענות על שאלות נוספות
אורי חזוםמנהל תחום ביומוניטורינגטלפון 054-2478797מייל [email protected]מחבר המאמר, אורי חזום, בוגר לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה וכימיה במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה• את לימודי ההשלמה לתואר מהנדס ביוטכנולוגיה וכימיה B.Tech ביצע אורי באוניברסיטת אריאל, ואת התואר השני, מוסמך במדעי הרפואה בתחום תורשת האדם ורפואה מולקולרית ביצע באוניברסיטת תל אביב• עבודת התזה נערכה בהנחייתה של פרופסור שקלאי מהמחלקה לתורשת האדם ורפואה מולקולרית, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת ת"א, בנושא "The effect of low oxygen environment on muscle cells". שימוש במודלים המתבססים על עבודה עם תרביות תאים ובעלי חיים.בתקופת התזה אורי היה שותף למחקר נוסף עבור המחלקה לניתוחי חזה, ביה"ח אסף הרופא, צריפין, בנושא "Pulmonary alveolo-capillary pore diameter after lung resection in rats". בה פיתח מודל לאנליזה של קוטר נקבים הנוצרים כתוצאה מניתוחי ריאה.• לאורי נסיון של שנתיים בתור מהנדס תהליכי תסיסה בחברת אינסייט, חברת מו"פ ביוטכנולוגי, פארק המדע רחובות. תפקיד בו היה אחראי על בניית קונסטרוקטים המקודדים לייצור חלבונים רקומביננטים שונים, שיבוטם במערכות ביטוי שונות, התאמת תהליך תסיסה וכן פיתוח תהליכי הפרדה וניקוי ראשוניים של חלבונים.• בשנת 2010 הצטרף אורי לחברת מרקורי לתפקיד Tech Support בו נתן מענה לפניות ושאלות לגבי מוצרי MERCK השונים. בשנת 2012 בזמן האינטגרציה בין חברת MERCK לחברת MILLIPORE קיבל אורי את תחום ניהול מוצרי מיקרוביולוגיה, במסגרת תפקיד זה השתתף אורי במגוון קורסים והכשרות וכן התמקצע בתחום הוולידציה והוכשר למתן שירותי וולידציה באתר עבור מגוון מוצרי מיקרוביולוגיה של חברת MERCK.