האם פעם תהית איך אפשר לדעת אם המים שבמעבדה מתאימים לך? האם חשבת לעצמך "ייתכן ואני לא עושה שימוש נכון במערכת המים שלי"? בחרתי לתת בפוסט זה 10 טיפים פשוטים לעבודה נכונה עם מערכת המים שלך, שיעזרו לך לקבל מים באיכות הטובה ביותר והמתאימה ביותר, ובכך לשפר את תוצאות הניסויים שלך!
1. לנטר את נתוני איכות המיםגם מבחינת מוליכות וגם מבחינת חומר אורגני (TOC). הרי ידוע שמים הנם הסולבנט הנפוץ ביותר במעבדה שלך..חשוב לעקוב אחר איכות המים הן מבחינת רמת היונים הנמדדת כמוליכות או התנגדות, וגם אחר תכולת החומר האורגני, הנמדדת ביחידות של ppb TOC. מאחר ושני הפרמטים משפיעים על מגוון אפליקציות אנליטיות וביולוגיות, והאחד איננו נותן אינדיקציה לגבי השני.בתמונה ניתן לראות תוצאות ניסוי שנערך במחלקת המו"פ של חברת Merck, יצרנית מערכות MilliQ לטיהור מים במעבדה. בניסוי ניטרו את ערכי ההתנגדות במים (הגרף הכחול) ואת ערכי הTOC (הגרף האדום). באמצע הניסוי הוסיפו סוכר למים.הוספת הסוכר לא השפיעה כלל על ההתנגדות (כמות היונים), אך הקפיצה את ערכי הTOC.
למרות שזה הגיוני וידוע, הגרף הזה ממחיש כמה חשוב לבחור במערכת מים שמנטרת את איכות המים הכללית, או לכל הפחות מטפלת בכל קבוצות המזהמים.
2. להזרים מים במערכת לפני השימוש הראשון בבוקר, בעיקר אחרי סוף שבוע או חג.
המערכות המתקדמות שלנו, סירקולציה באופן אוטומטי, למערכות הפשוטות יותר סירקוליציה בלחיצת כפתור, ועדיין הפילטר הסופי יכול להכיל זיהומים, שהגיעו מאוויר החדר. בהזרמה של ליטר אחד לפני השימוש, לאחר סוף שבוע שהמערכת עמדה ללא שימוש, ניתן למנוע את הכנסת הזיהום הזה למים של הניסוי.
8. להפחית את השימוש בבקבוקי שטיפהבמידה וכן משתמשים בבקבוקים כאלו, יש להקפיד לנקות אותם באופן תדיר ולהחליף בהם את המים9. להמנע מצינורות פלסטיק בנקודת המזיגהצינור כזה משמעו מים עומדים. מים עומדים משמע זיהום.
10. מים הם ריאגנט יש למקם את המערכת בתוך מעבדה, בתנאי סביבה נאותים, מבחינת טמפרטורה, ניקיון הסביבה. לא להסתובב עם המים בכלים פתוחים, ולהתייחס למים באותה מידת זהירות שמתייחסים לשאר הריאגנטים החשובים במעבדה.מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה, תכלת [email protected]
מחברת המאמר תכלת קובצ'י רבינוביץ בוגרת תואר ראשון B.Sc. ושני M.Cs בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון.• במסגרת עבודת המחקר לתואר השני, הכירה ועבדה במגוון של טכנולוגיות מתחומי הכימיה והביולוגיה. מתחומי הכימיה, בעיקר סינתזת פפטידים solid phase peptide synthesis, HPLC אנליטי וסמי פרפרטיבי, כולל LCMS; מתחומי הביולוגיה עבודה עם חיידקים, MIC ובדיקת פיתוח עמידות לחומרים אנטי מיקרוביאלים, ומעט עבודה עם תרביות תאים.• תכלת עובדת במרקורי מ 2009 ומכירה היטב את צרכי הלקוחות בתחומים השונים, על פי אופי העבודה במעבדות השונות החל ממעבדות פארמה ועד למעבדות אקדמיה. בשנים 2009-2012 כמנהלת מכירות לתחומי הכימיה, בהמשךמ 2012 עד 2015 כמנהלת מכירות למוצרי מדעי החיים והחל מ - 2015 כ - Product specialist לתחום מערכות המים.• במהלך השנים כמנהלת מכירות השתלמה תכלת במגוון נושאים מקצועיים בתוך מרקורי, וכן מ - 2016 ועד היום משתלמת תכלת בקורסים מקצועיים המועברים במטה Merck Millipore בצרפת, בתחום המים למעבדות.בהשתלמויות אלו משתתפים מנהלי מוצרים מתחום המים למעבדות מכל העולם, תכלת אחראית להבאת הידע העדכני והרלוונטי ביותר ללקוחות בארץ.