רדיקלים חופשיים נוצרים כל הזמן בתאים, כחלק מהמטבוליזם הרגיל שלהם במיטוכונדריה, בתאי דם לבנים וכתורי ביניים של תהליכים אינימתיים שונים. עקת חימצון (Oxidative stress) נגרמת על ידי עליה ברמות של רדיקלים חופשיים. עליה זו יכולה להתרחש בגלל חמצון מוגבר של מולקולות שונות בתא (חלבונים, שומנים ודנ''א), ירידה בכמויות של אנטיאוקסידנטים, או כישלון לתקן את נזק חמצוני הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים.העלייה בתוחלת החיים של אוכלוסייה בעולם המערבי מלווה בהעלאה בתדרים של מחלות נוירודגנרטיביות,כגון אלצהיימר ופרקינסון. תהליכי עקה חימצונית מעורבים בחוזקה במחלות ניווניות אלו.
אסטרוציטים הם תאי גליאה הנפוצים ביותר במוח. תפקידם העיקרי להגן על נוירונים מחימצון ע''י רדיקלים חופשיים ולספק להם תמיכה. לכן, כל פגיעה באסטרוציטים תשפיע על על הישרדות נוירונים. כמו-כן עקב התפתחות מחלות נוירודגנרטיביות נוצרים תהליכים דלקתיים, כמו למשל שפעול תאי מיקרוגליאה. תאי מיקרוגליאה הם נציגי מקרופאגים במערכת העצבים המרכזית (CNS). במצב נורמלי הם אינם פעילים. לעומת זאת, הם משופעלים ע''י ציטוקינים המיוצרים בתגובה לפציעה של מערכת העצבים המרכזית או ע''י או ליפופוליסכרידש (LPS) מופרש במקרה של זיהום קטריאלי.תאי מיקרוגליאה משופעלים משחררים פקטורים פרו-דלקתיים ופרו-חימצוניים, כגון ציטוקינים, מטלופרוטאינזות (MMPs) ורדיקלים של חמצן (ROS) וחנקן .(NOS) הפקטורים הללו משפעלים תאים נוספים, מגבירים את הדלקת, מחמצנים מולקולות תוך תאיות וע''י כך מעלים את רמות הרדיקלים ומגבירים את נזקי החימצון ופגיעה בנוירונים.
רמות של הרדיקלים עולות עקב חשיפה למצב היפוקסיה. מתרחש חימצון מוגבר של מולקולות, שפעול תאים, הפרשת גורמים פרו דלקתיים וכל התהליכים הללו גורמים לבסוף לא רק למחלות נוירודגנרטיביות אלא לתחלואה במערכות אחרות כגון, בעיות מטבוליות, תחלואה במערכת הדם ועוד. אסכם את הקשר הין עקת חימצון להתפתחות מחלות נוירודגנרטיביות באופן סכמתי.
מעבדות מחקר רבות עוסקות במחקר התפתחות מחלות ניווניות, הגברת נזקי חימצון ושיבוש בהגנה אנטיאוקסידנטית המלווים אותן על מנת למצוא תרופות מניעה/טיפול במחלות אלו. למרקורי יש מגוון מוצרים עשויים לעזור לחוקרים העוסקים בנושא מאתגר זה. אציג מספר דוגמאות וקישורים למוצרים מקבוצות שונות, הנכם מוזמנים ללחוץ על הקישור למידע נוסף או לפנות אלינו בכל שאלה.
קיטים:OxyELISA™ Oxidized Protein Quantitation Kit MMS7250OxyICC™ Oxidized Protein Detection Kit MMS7350OxyBlot Protein Oxidation Detection Kit S7150Nitrotyrosine ELISA 17376נוגדנים:Anti-nNOS/NOS I Antibody, clone 2G1.1 MMMABN533Anti-Myeloperoxidase Antibody 07496Anti-CREB-1 Antibody MMABE553Anti-FOXO4 Phospho (pT32), clone EPR2314(2), Rabbit Monoclonal Antibody MMMABE553כימיקלים: 2ʹ,7ʹ-Dichlorofluorescin Diacetate - CAS 4091-99-0 - Calbiochem MBS287810Necrosis Inhibitor, IM-54 - CAS 861891-50-1 - Calbiochem MBS480060AAPH - CAS 2997-92-4 - Calbiochem MBS100110Peroxynitrite 20107 נ''ב: ואל תתנו לרדיקלים חופשיים יותר מדי חופש בגופכם! בילוי נעים בחברת אנטיאוקסידנטים.אלונה.
למידע נוסף:
מירב גרבי
[email protected]
מחברת המאמר, מירב גרבי הינה בוגרת תואר ראשון בביולוגיה B.Sc. ותואר שני M.Sc. בביוכימיה מאוניברסיטת בר אילן.• למירב גרבי ניסיון של 3 שנים בעבודת מחקר במחלקה ל Cellular and Developmental Biology בביה"ס לרפואה New York, Mount Sinai School of Medicine • במסגרת עבודה זו חקרה את ההבדלים בין Fibroblast growth factors -FGFs לבין FGF homologous factors FHFs ע"י השריית מוטציה בחלבונים רקומביננטיים והכנה פרפרטיבית של החלבונים לאנליזה בקריסטלוגרפיה.• למירב מומחיות בשיטות: ביולוגיה מולקולרית, יצירת קונסטרקטים , RT-PCR, PCR טרנספקיות וטרנספורמציות, ביטוי חלבונים בחידקים, מיצוי חלבונים, טיהור חלבונים בקולונות אפיניות להפרין, ניקל וגלוטטיון, פתרון בעיות אגרגציה ופרסיפיטציה של חלבונים, אנליזת חלבונים בשיטת ווסטרן, צביעות קומסי וצביעות כסף של ג'לים, טרנספקציה לתרביות תאים, מבחני MTT לתרביות תאים ועוד.• מ - 2006- מנהלת את תחום מדעי החיים בחברת מרקורי לאחר שבמשך כעשור ניהלה גם את תחום הכרומטוגרפיה • מירב גרבי השתתפה בקורסים והשתלמויות בתחומים: כרומטוגרפיה, מיקרוסקופיה ומדעי החיים בחברת Merck .