חיטוי הוא תהליך של ניקוי באמצעות תרכובות אשר מחסלות חיידקים ושאר אורגניזמים גורמי מחלות או מפחיתות אותם לרמות שאינן מזיקות לבריאות.
בקרת חיטוי היא תהליך מפתח בייצור מזון וכולל מספר שלבים:
הבטחת השימוש בריכוזים נכונים של ריאגנטים מחטאים
בדיקה שמאשרת שהחיטוי הושלם במידה מספקת
ובדיקה שהוא אכן בוצע מבלי להשאיר שאריות מזהמות כלשהן.
בקרת חיטוי עושה שימוש בתגובות הכימיות הנוצרות על ידי חומרי חיטוי כדי לקבוע את היעדרם או נוכחותם, או ליתר דיוק את ריכוזם של גורמי המחלות השונים.
חשוב לציין כי לעומת זאת, ניטור היגיינה הוא תהליך קשור ולעתים חופף.
ניטור היגיינה כולל גם הבטחה שנוהלי הניקוי יושמו בצורה נאותה ושלא נשארו שאריות מזהמות, אך בנוסף יכול לכלול ניטור אלרגנים ומניעת גידול חיידקים.
שני תהליכים אלו הינם קריטיים בתעשיית המזון והמשקאות שבה מניעת מחלות הנישאות במזון היא יעד מרכזי בשמירה על ייצור בטוח.
אנו מתמקדים בבקרת חיטוי וכיצד לנווט בין האפשרויות הרבות בשיטות ובמכשור שלה.
שיקולים בבחירת חומר חיטוי
אחת הדאגות העיקריות בבחירת חומר חיטוי היא הצורך לשמור על איכות המוצר הסופי המיוצר.
ככזה, כל חומר חיטוי בתעשיית המזון והמשקאות אסור להיות רעיל או להשאיר שאריות רעילות.
החומר נדרש לפעול במהירות וזו במטרה למזער את משך ההפרעה לתהליך הייצור.
בנוסף, החומר לא אמור להשאיר שאריות ריח או טעם שעלולות להשפיע על המוצר הסופי.
במידה וישנן שאריות כלשהן, רצוי ואף מועיל שחומר החיטוי יהיה בעל מסיסות טובה וכך ניתן בקלות לשטוף אותו ולסלקו לאחר השלמת החיטוי.
התאימות בין חומר החיטוי לציוד ולשיטות המשתמשים בייצור חשובה אף היא.
לדוגמה, החומר אמור לעבוד היטב על סוג/חומר המשטח המחוטא מבלי לפגוע בציוד.
החומר צריך להיות תואם גם מבחינת גורמים פיזיקליים אחרים כגון טמפרטורה ו- pH ולהישאר יעיל בתנאים בהם הוא משמש.
לבסוף, שיטת בקרת החיטוי הנדרשת עבור חומר חיטוי נתון יכולה להככתיב באיזה חומר חיטוי נבחר.
בקרת חיטוי עם פוטומטריה
ניתן להשתמש במספר שיטות פוטומטריות להערכת חומרי חיטוי נפוצים כגון:
מי חמצן, חומצה פראצטית, כלור, תרכובות אמוניום רבעוניות, אוזון ועוד.
ישנן שתי אפשרויות למכשור בסוגי מדידות אלה: מכשירים נייחים ברמה גבוהה כמו הספקטרופוטומטר Spectroquant® Prove, או מכשירים ניידים נוחים כמשפחת הקולורימטרים Spectroquant® Move.
ספקטרופוטומטרים נייחים
עבור בקרת חיטוי הנערכת במסגרת מעבדה, ניתן להשתמש בספקטרופוטומטרים כמו ה-Spectroquant® Prove.
יתרון מרכזי אחד של מכשירים אלה הוא שהם בעלי טווח מדידה רחב.
ה- Spectroquant® Prove 600, למשל, יכול לזהות ריכוזים נמוכים במיוחד במידה וכך נדרש בשיטת בקרת החיטוי.הם אף משתמשים בקודי Live ID שמזהים אוטומטית את שיטת הבדיקה, מק"ט הקיט, תאריך תפוגה ועדכוני כיול כדי לייעל את הניתוח והתיעוד.
קולורימטרים ניידים לבדיקות בשטח
לעתים קרובות הנוחות של מכשירים ניידים חשובה, במיוחד כאשר צריך לבצע בקרת חיטוי בשטח.
Spectroquant® Move הם מכשירים ניידים המאפשרים בדיקות ישירות באתר הדגימה.
מכשירים אלו חזקים: הם עמידים למים לפי תקן IP68 ולכן מתאימים לשימוש בסביבות רטובות או מאובקות.
הם מספקים תוצאות מהירות וקלים לשימוש.
ה-Spectroquant® Move 100 מיועד לשימוש עם למעלה מ-100 פרמטרים מתוכנתים מראש.
ה- Spectroquant® Move DC, מנגד, תוכנן במיוחד לבקרת חיטוי ויכול למדוד חמישה פרמטרים חיוניים: כלור, אוזון, כלור דו חמצני, חומצה ציאנורית ו-pH.
שיטות לבקרת חיטוי בעזרת מקלונים (סטריפים)
חלופה לכימיה רטובה היא שימוש במקלוני בדיקה מתאימים.
שתי השיטות הנדונות יכולות להתבצע באתר, ולחלוק יתרון זה עם מדדי ה-Spectroquant® Move Colorimeters.
בנוסף, בדיקות בעזרת מקלונים לא מצריך טיפול בכימיקלים נוזליים או שימוש בבקבוקוני זכוכית בשטח כדי לשפר את הבטיחות, מה שיכול להיות גורם חשוב בבחירת הליך בקרת חיטוי.
רפלקטומטריה עם מקלוני בדיקה
בקרת חיטוי באמצעות מקלוני בדיקה של Reflectoquant® והרפלקטומטר RQflex® 20 לקריאה יכולה להיות אופציה אטרקטיבית מכיוון שהיא ניתנת לביצוע בשטח, היא קלה לביצוע, מייצרת מעט פסולת ומניבה תוצאות כמותיות.
יתרון נוסף הוא שהבדיקות מקודדות עם מידע כיול ספציפי לאצווה לצורך דיוק והתוצאות ניתנות לקריאה מיידית.
מקלוני בדיקה זמינים עבור 23 פרמטרים שונים והפורטפוליו כולל תרכובות שנחקרו בדרך כלל בתעשיית המזון והמשקאות.
מקלוני בדיקה כשיטה עצמאית
בדיקות חזותיות באמצעות טבלת צבע להשוואה עם מקלוני בדיקה הינן אפשרות לבקרת חיטוי חצי כמותית.
קו ®MQuant של מקלוני בדיקה יכול לשמש בסוג זה של ניתוח ויתרונו -חסכוני ביותר מבין השיטות הנדונות כאן.
מקלוני בדיקה אלו בעלי יתרון נוסף - בשימוש בהם אין צורך בשום מכשור וחיבור לחשמל לביצוע בדיקות.
מקלוני הבדיקה של ®MQuant חזקים, קלים לשימוש ובטוחים.
אפליקציית סמארטפון, MQuant® StripScan, זמינה לביצוע השוואת צבעים במידת הצורך על מנת לשפר את הדיוק,
וכן משמשת לתיעוד התוצאות ועקיבות.
מבט מקרוב על חומרי החיטוי הנפוצים
חומצה פראצטית
חומצה פראצטית משמשת לעתים קרובות לחיטוי בקבוקי מי שתייה ומשטחים בייצור.
השיטה הקלאסית מתבצעת באמצעות טיטרציה מורכבת, עם שלבים רבים המצריכים שימוש בכלי זכוכית.
משך הפעולה אורך יחסית, בערך 15 דקות לכל מדידה.
מקלוני הבדיקה של ®MQuant לעומת זאת, יכולים לתת תוצאה כמותית למחצה תוך דקה ובכך לקצר את זמן הניתוח באופן משמעותי.
לקבלת תוצאה כמותית ומתועדת, ניתן להשתמש במקלוני בדיקה של ®Reflectoquant כדי לקבל תוצאה בכמה שלבים פשוטים ובפרק זמן קצר יחסית.
מי חמצן
חומר חיטוי נוסף המשמש לעתים קרובות בייצור מזון ומשקאות הוא מי חמצן.
בדיקות לרמות מי החמצן זמינות בקו ®Spectroquant וכן במקלוני בדיקה הן לשימוש עם רפלקטומטר RQflex® 20 והן עבור שיטת ®MQuant העצמאית. עבור כל השיטות מצוי מספר טווחי ריכוז שונים.
אוזון
האוזון הוא נוגד חמצון רב עוצמה ומשמש גם כחומר חיטוי.
ניתן להשתמש בערכות בדיקה של ®Spectroquant לקביעה כמותית של אוזון.
לחלופין, ניתן להשתמש בערכות בדיקת נוזל מהיר של ®MQuant עם כרטיסי צבע או השוואת דיסקים צבעוניים כדי לקבוע את ריכוזי האוזון.
כלור
כלור משמש בתעשיית המזון והמשקאות בשל יכולתו לחסל במהירות חיידקים שונים במים.
הוא משמש בין היתר לחיטוי מי שתייה ושטיפת ירקות.
ערכות ®Spectroquant יכולות לשמש לבדיקת כלור כמותית, בעוד שמקלוני בדיקה ®MQuant ובדיקות נוזל מהירות לקבלת תוצאה חצי כמותית ומהירה.
לרשימת המכשירים והקיטים:
Instruments
Product No. Description
173016 Prove 100 Spectroquant®
173017 Prove 300suitable for UV/Vis spectroscopy, Spectroquant®
173018 Prove 600suitable for UV/Vis spectroscopy, Spectroquant®
173632 Colorimeter Move 100Spectroquant®
173635 Move DCSpectroquant®
117246 Reflectometer RQflex® 20pkg of 1 unit, Reflectoquant®
Spectroquant® tests
Product No. Description
100598 Chlorine Testphotometric, 0.010-6.00 mg/L (Cl2), Spectroquant®
100602 Chlorine Testphotometric, 0.010-6.00 mg/L (Cl2), Spectroquant®
118789 Hydrogen Peroxide Testphotometric, 0.015-6.00 mg/L (H2O2), Spectroquant®
114731 Hydrogen Peroxide Cell Testphotometric, 2.0-20.0 mg/L (H2O2), Spectroquant®
100607 Ozone Testphotometric, Spectroquant®
Reflectoquant® Test Strips
Product No. Description
116975 Peracetic Acid Testreflectometric, 1.0-22.5 mg/L (peracetic acid), for use with REFLECTOQUANT®
117956 Peracetic Acid Testreflectometric, 20.0-100 mg/L (peracetic acid), for use with REFLECTOQUANT®
116976 Peracetic Acid Testreflectometric, 75-400 mg/L (peracetic acid), for use with REFLECTOQUANT®
Mquant® Test Strips
Product No. Description
116896 Chlorine Testreflectometric, 0.5-10.0 mg/L (Cl2), for use with REFLECTOQUANT®
117925 Chlorine Testcolorimetric, 0-20 mg/L (Cl2), MQuant®
116974 Peroxide Testreflectometric, 0.2-20.0 mg/L (H2O2), for use with REFLECTOQUANT®
117968 Peroxide Testreflectometric, 20.0-100 mg/L (H2O2), for use with REFLECTOQUANT®
110084 Peracetic Acid Testcolorimetric, 5-50 mg/L (peracetic acid), for use with MQuant® StripScan App, MQuant®
117976 Peracetic Acid Testcolorimetric, 20-160 mg/L (peracetic acid), MQuant®
110001 Peracetic Acid Testcolorimetric, 100-500 mg/L (peracetic acid), MQuant®
117922 Peracetic Acid Testcolorimetric, 500-2000 mg/L (peracetic acid), MQuant®
110011 Peroxide Testcolorimetric, 0.5-25 mg/L (H2O2), for use with MQuant® StripScan App, MQuant®
110081 Peroxide Testcolorimetric, 0.5-100 mg/L (H2O2), MQuant®
110337 Peroxide Testcolorimetric, 100-1000 mg/L (H2O2), MQuant®
לקריאת המאמר באנגלית
להתייעצות בדבר איזו שיטה מתאימה לך
פנו אלי
דקלה ונטורה
052-3260788
[email protected]
מחברת המאמר, דקלה ונטורה, בוגרת תואר ראשון B.Sc. בהוראת המדעים מאוניברסיטת חיפה
ותואר שני M.H.A במנהל מערכות בריאות מאוניברסיטת בן גוריון.
• לדקלה ונטורה ניסיון של 3 שנים בהוראת מדעים בחטיבות ביניים שונות ו- 6 שנים כתועמלנית, מנהלת מוצרים ומנהלת צוות בחברת פרומדיקו.
• מיולי 2004 - דקלה עובדת בחברת מרקורי. היא התחילה את עבודתה כמנהלת מוצרי איכות הסביבה ומוצרי מיקרוביולוגיה, בהמשך קבלה לנהל את תחום הכימיקלים, ראגנטים וסולבנטים וגם את תחום מערכות לטיהור מים.
כיום, דקלה מנהלת את היחידה העסקית של מוצרי מעבדה מערכות. תחום אחריותה כולל את תחום איכות הסביבה וכן ניהול של שני מנהלי התחומים: אורי חזום בתחום הביומונטורינג ותכלת קובצי - רבינוביץ בתחום מערכות לטיהור מים.
• דקלה השתתפה בקורסים והשתלמויות בתחומים: כרומטוגרפיה, מיקרוסקופיה, מיקרוביולוגיה, איכות הסביבה, כימקלים, ראגנטים וסולבנטים בחברת Merck.